HBO-Rechten
Als hbo-jurist pas je de wetten en regels op een slimme manier toe. Door een goede juridische voorbereiding, voorkom je conflicten. En krijg je toch te maken met situaties die om een juridische oplossing vragen? Dan ga je op zoek naar duurzame antwoorden, bijvoorbeeld met behulp van mediation. Als jurist ben je verbonden met de wereld om je heen, want het recht verandert voortdurend. Je werkt flexibel samen met andere professionals in de organisatie en hebt een ondernemende houding. Verder denk je praktisch en ben je oplossingsgericht. Ook heb je innovatieve ideeën over het gebruik van digitale technologieën in het recht. Tot slot weet je anderen te overtuigen en schrijf je helder, correct en klantgericht.
De opleiding
De studie HBO-Rechten duurt 4 jaar. Het eerste jaar is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Het tweede tot en met het vierde jaar is opgebouwd uit 2 semesters van elk 20 weken. In elk semester staat een thema centraal, met meerdere praktijkopdrachten. We werken dan ook met praktijkgericht onderwijs.
Aan het einde van het eerste jaar (propedeuse), krijg je een bindend studieadvies. Dan weet je of je op de opleiding mag blijven en door mag naar het tweede jaar. In het derde jaar ga je een half jaar op stage en geef je je studie een eigen accent. Je kiest namelijk zelf een branche en rechtsgebied. Hetzelfde geldt voor de minor en je afstudeerstage in het vierde jaar.
Aanmelden
Leuk dat je je wilt aanmelden voor HBO-Rechten aan de Juridische Hogeschool. Welkom! Zorg wel dat je je op tijd aanmeldt: vóór 1 mei 2024 en dat je inschrijving echt is afgerond. Volg hiervoor dit stappenplan. Dan zien we je graag snel bij de Juridische Hogeschool Avans & Fontys!
Toelatingseisen
Je bent toelaatbaar wanneer je beschikt over een:
- havo-diploma: alle profielen
- vwo-diploma: alle profielen
- mbo-diploma: niveau 4
N.B. Je diploma van je vooropleiding dient gedateerd te zijn vóór 1 september.
Alles over studiekiezen
Een studie kiezen is best lastig, gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf te oriënteren én te ervaren wat HBO-Rechten nou precies is. Zo zijn er open dagen en proefstudeermiddagen. Daarnaast kun je ook een sneakpreview nemen van een studieweek bij de opleiding HBO-Rechten. Als je behoefte hebt een aan een persoonlijk gesprek kun je een afspraak maken met een studieadviseur.
De jurist
Stel dat je beltegoed koopt en je kunt toch niet bellen of appen. Je wilt met de bus naar school, maar de chauffeur stopt halverwege voor een koffiepauze. Of de fietsenmaker plakt je band, maar die blijkt nog steeds lek. Gelukkig kun je erop rekenen dat dit je niet gebeurt, omdat we duidelijke afspraken hebben gemaakt over het nakomen van onze verplichtingen. Als hbo-jurist draag jij eraan bij dat ons dagelijks leven op rolletjes loopt dankzij goede afspraken.
Hbo-juristen aan het woord
Met je diploma HBO-Rechten ben je Bachelor of Laws (LLB). Je bent breed opgeleid en kunt je eigen carrière uitstippelen. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als juridisch adviseur, bedrijfsjurist, paralegal, privacy-officer en nog veel meer functies in allerlei rechtsgebieden. Hieronder vind je drie korte interviews met oud-studenten over hun werk na de opleiding HBO-Rechten.
Je moet als goede jurist ook interesse hebben in je omgeving. Bij terrorismeonderzoeken is de wereldpolitiek belangrijk, voor mij gaat het meer over de stad of de wijk. Maar alles wat ik doe ligt op straat of is daar gebeurd.
Ik ga bellen, schrijven en huisbezoeken afleggen om te kijken wat er aan de hand is, en probeer de huur op een sociale manier te incasseren. Ik ben daarbij minder beperkt door de wet en heb veel ruimte om zelf keuzes te maken. Het is dus zeker geen juridisch abc’tje.
Ik werk in een commerciële omgeving en tijd is geld. Daarom is het belangrijk om voortvarend, praktisch en oplossingsgericht te werken.
'In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het bestuderen van diverse
soorten zaken. Ik ben bezig met het analyseren van rechtsvragen, het
voorbereiden van zittingen en het uitwerken van uitspraken.
Begeleiding
We doen er alles aan om je studie tot een succes te maken, ook als het even tegenzit. Zo zijn er verschillende personen bij wie je terecht kunt met vragen:
- Elke groep heeft een docent-coach voor algemene vragen. Daarnaast staan al je docenten natuurlijk altijd klaar om je te helpen.
- De decaan is er voor vragen over wet- en regelgeving, studiekeuze of persoonlijke problemen.
- De studenten van het Schrijfcentrum bieden je hulp bij het schrijven van teksten.
- Studentenbuddy's zijn ouderejaarsstudenten die eerstejaarsstudenten ondersteunen vanuit hun eigen ervaringen met studeren.
- Onze studieadviseurs helpen je met vragen over o.a. studieachterstand en studievaardigheden, leerroute en minors. Ook voor vragen over studeren met een functiebeperking kun je bij hen terecht.