Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden

17 april 2024

Bent u een werkgever en wilt u graag de arbeidsovereenkomst met uw werknemer beëindigen? Dat kan! Als werkgever heeft u dan verschillende mogelijkheden. In deze blog zal er één mogelijkheid besproken worden, namelijk beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.  

Bij wederzijds goedvinden wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd in overleg met de werknemer. Daarvoor vinden onderhandelingen plaats tussen werkgever en werknemer. Het is belangrijk dat de werkgever en werknemer het met elkaar eens zijn over het ontslag. Is de werknemer het niet eens met het ontslag? Dan kan er geen beëindiging met wederzijds goedvinden plaatsvinden. Zolang de werknemer het eens is met het ontslag, dan kan de arbeidsovereenkomst stopgezet worden. Daarbij is het belangrijk dat het voorstel om via deze manier de arbeidsovereenkomst te beëindigen, van de werkgever komt. Het is namelijk zo, dat wanneer de werknemer met dit voorstel komt hij of zij geen recht heeft op een WW-uitkering.  

De werkgever en werknemer kunnen onderhandelen met elkaar over onder andere de hoogte van de ontslagvergoeding en de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst, moet er rekening gehouden worden met de opzegtermijn. Wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden heeft de werknemer over deze periode geen recht op een WW-uitkering. Naast de ontslagvergoeding en einddatum kunnen werkgever en werknemer nog veel meer afspraken met elkaar maken, waarover ze het beide eens zijn. Bijvoorbeeld over het al dan niet blijven bestaan van een concurrentiebeding. Zo kunnen beide partijen op een zakelijke manier afscheid van elkaar nemen, zonder onenigheid.  

De gemaakte afspraken tijdens de onderhandelingen moeten schriftelijk worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Wanneer de werkgever en werknemer deze vaststellingsovereenkomst getekend hebben is de arbeidsovereenkomst beëindigd.   

Let op: als er geen schriftelijke beëindigingsovereenkomst is, is de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig.  

Wanneer de arbeidsovereenkomst met een schriftelijke overeenkomst wordt beëindigd, heeft de werknemer het recht op een bedenktermijn van veertien dagen. In deze veertien dagen kan de werknemer de beëindigingsovereenkomst ontbinden. De veertien dagen gaan in na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen. De werknemer is niet verplicht de redenen te melden, waarom hij of zij zich heeft bedacht. Wanneer de werkgever de werknemer niet schriftelijk heeft geïnformeerd over het recht om de overeenkomst te ontbinden, dan heeft de werknemer het recht op een bedenktermijn van drie weken.  

Maar ondanks de bedenktermijn zitten er vele voordelen aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Dit geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. De voordelen zullen hieronder op een rijtje gezet worden.  

Voordelen voor de werknemer
  • De werknemer heeft recht op en WW-uitkering.  
  • De werknemer en werkgever kunnen onderhandelen over een vergoeding.   
  • De werknemer hoeft geen procedure bij de kantonrechter te ondergaan.  
  • De werknemer kan samen met de werkgever aanvullende afspraken maken. Bijvoorbeeld over het voortbestaan van een concurrentiebeding of het opnemen van vakantiedagen.
  • De werknemer en werkgever nemen op een zakelijke manier afscheid van elkaar zonder ruzie of onenigheid.  
  • De werknemer zit niet in onzekerheid. 
Voordelen voor de werkgever 
  • De werkgever heeft zekerheid wat betreft de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.  
  • De werkgever hoeft geen procedure bij de kantonrechter te begaan.  
  • De werkgever en werknemer kunnen onderhandelen over een vergoeding.  
  • De werkgever en werknemer kunnen op een zakelijke manier afscheid van elkaar nemen.  
  • Het ontslag kan redelijk snel geregeld worden.  

Samengevat, maken werkgever en werknemer afspraken met elkaar als ze het beide eens zijn over het ontslag. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en wordt ondertekend door beide partijen. Bij ondertekening hiervan is de arbeidsovereenkomst beëindigd en zal de beëindiging moeten worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. Werkgever en werknemer gaan nu beide hun eigen weg.  

Bedankt voor het lezen van deze blog! Hopelijk heeft u er iets aangehad. Mocht u nog vragen hebben of vindt u iets niet duidelijk, dan kunt u contact met ons opnemen via het volgende e-mailadres: SJAK.JHS@avans.nl.