Sophie Willemse

Recherchekundige bij Politie Zeeland-West Brabant

Sophie is recherchekundige bij de politie: “Mijn werk is uniek, geen enkele baan lijkt hierop. Voor mij voelt het echt als hobby. Het is eigenlijk de hele dag puzzelen, en dat is kicken!”

Als recherchekundige is ze een kritische meedenker in onderzoeken, waarbij ze een helikopterview houdt. “Ik ben als het ware een luis in de pels, waardoor het onderzoeksteam scherp blijft. Dit vind ik een boeiend onderdeel van mijn studie, misschien omdat het typisch iets voor een jurist is.”

Actie en spanning
Het leukste vindt Sophie de actie en spanning: “Ik ben liever op straat bij een plaats delict dan achter mijn bureau. Soms moet je ook direct actie ondernemen, bijvoorbeeld bij een arrestatie. En ik ben geen held, maar het moet wel een beetje spannend zijn.”

Ze werkt ook aan moordonderzoeken: “Dat is natuurlijk niet altijd zoals op de televisie, maar het blijft heftig. Het zijn zaken waar het slachtoffer echt leed is aangedaan. Dan wil ik alles tot op de bodem uitzoeken. Het is een rechtvaardigheidsgevoel, de kansloosheid van het slachtoffer.”

Puzzelen
Recherchewerk is eigenlijk puzzelen, en dat deed Sophie als kind ook al.  “Je weet nu alleen niet hoe groot die puzzel is en waar je de stukjes moet vinden. Of je vindt een puzzelstukje waardoor de zaak ineens heel anders wordt.”

Daarbij moet je nieuwsgierig zijn: “De verdachte vertelt iets, het slachtoffer zegt wat anders, en de feiten liggen weer anders. Daar moet ik iets mee. Ik luister heel goed en let op alle details.” Toch blijft dat lastig: “Een keer dacht ik dat iemand onschuldig was, maar die persoon kon gewoon heel goed liegen. Ik trapte er met open ogen in.”

Mensenwerk
Vooral het contact met mensen vindt Sophie leuk: “Betrokken en geïnteresseerd zijn in de mens en de verhalen erachter. Dat maakt het soms zwaar. Ik zat bij mijn eerste slechtnieuwsgesprek met tranen in mijn ogen. Je leert ermee omgaan, maar het went nooit. Het is pure emotie.”

Je moet als goede jurist ook interesse hebben in je omgeving. “Bij terrorismeonderzoeken is de wereldpolitiek belangrijk, voor mij gaat het meer over de stad of de wijk. Maar alles wat ik doe ligt op straat of is daar gebeurd.”

Toekomst
Het studeren mist ze niet. “Behalve de vrije tijd!” voegt ze er lachend aan toe. De opleiding gaf haar een goede basis. “Daarna ga je het toepassen in de praktijk en gaat het pas echt leven, met echte mensen en echte zaken.”

Uiteindelijk wil Sophie tactisch coördinator worden van een Team Grootschalig Onderzoek. “Een TGO behandelt levensdelicten, zoals moord. Als coördinator zet je dan een tactiek uit en verzamel je alle informatie. Als ik over een paar jaar meer ervaring heb, dan wil ik zo’n groep zelf gaan runnen.”