Silke Maas

Teamleider juridische dienstverlening

Na mijn studie solliciteerde ik bij Slachtofferhulp Nederland maar er was geen vacature. Voor mij was wel duidelijk dat daar mijn passie lag, dus ging ik er vrijwilligerswerk doen. Vrij snel was er een vacature voor een juridisch medewerker. Ik begon in juni 2014 en binnen een jaar klom ik op tot teamleider juridische dienstverlening.

Formulieren, verklaringen en procedures
Mensen denken vaak dat Slachtofferhulp Nederland alleen emotionele ondersteuning biedt, maar we hebben ook een grote juridische afdeling. Hier helpen we slachtoffers met het invullen van schadeformulieren en het indienen van schriftelijke verklaringen. We ondersteunen ze ook bij het opstellen van zogenaamde ‘artikel 12-procedures’. Volgens dit artikel mag je als slachtoffer een klacht indienen als de officier van justitie besluit niet tot vervolging over te gaan.

Heftige verhalen

Voor de emotionele en praktische ondersteuning hebben we onze afdeling algemene dienstverlening, maar ik krijg ook heftige verhalen te horen. Die neem ik niet mee naar huis. Natuurlijk ben ik heel erg betrokken, maar het is niet mij of mijn familie aangedaan. Dat kan ik goed los van elkaar zien. Anders kun je dit werk niet volhouden.

ZSM
Ik ben ook teamleider van ZSM: Zo Spoedig, Slim, Simpel, Samenlevingsgericht Mogelijk. Dat is een werkwijze binnen de strafrechtketen waarbij het OM binnen korte tijd na aanhouding van een verdachte besluit hoe de zaak wordt afgedaan. Slachtofferhulp Nederland komt hierin op voor de rechten en belangen van het slachtoffer.

Praktijkgericht
Bij HBO-Rechten ben je heel praktijkgericht bezig. Je werkt vaak samen en er wordt veel gedaan aan zelfreflectie. Daar heb ik veel aan gehad. Ik overweeg nog elke dag of ik goed heb gehandeld en wat ik anders had kunnen doen.

Dat ik op de Juridische Hogeschool veel heb samengewerkt, komt mij hier ook goed van pas. En vakken, zoals management zijn heel nuttig in mijn huidige baan. Ik was een minder goede people manager geweest als ik niet zo praktijkgericht was opgeleid.

Bijstand bieden

Ik heb het geweldig naar mijn zin bij Slachtofferhulp Nederland. Het is fijn om mensen, die in een nare fase van hun leven zitten, bijstand te kunnen bieden. Dit werk combineert ook beter met mijn privéleven dan een commerciële baan. Als je werkt vanuit je passie kost het je minder energie en dan houd je ook tijd over voor andere dingen. Voor lekker koken bijvoorbeeld.